A szakember piac mérnök specialista szegmensének helyzete 2023. I. félévében


Értékelés és javaslatok a mérnök szakértői pozíciókba történő toborzás hatékonyságának növelésére


A hazai munkaerő piac műszaki szakember szegmensének helyzete

Az elmúlt időszak eseményei által indukált gazdasági, társadalmi folyamatok a munkaerőpiacon is számos változást eredményeztek. Toborzási szolgáltatóként tapasztaljuk a mérnök szakértői feladatkörökbe, az egyes specialista pozíciókba történő toborzás átfutási idejének megnövekedését, a toborzási folyamat lassulását, a pozíciók betöltésének egyre nehézkesebbé válását. Az elmúlt két év során a mérnök specialista álláshirdetésekre jelentkezők számának megcsappanását érzékeltük, mely tendenciát jól szemlélteti az alábbi diagram:


A keresleti piac kialakulásának háttere
A mérnökök iránti kereslet megnövekedése mögött - meglátásunk szerint - három fő ok bújik meg:
- egyrészről az utóbbi időkben nőtt a foglalkoztatottság, bővült a gyártóipar, számos új beruházás valósult meg,
- másrészről a technológiai és gyártásirányítási folyamatok fejlődése keretében új részfunkciókra fókuszáló mérnöki munkakörök jöttek létre az automatizálás, robotizálás, értékelemzés, minőségbiztosítás, időelemzés, folyamattervezés és projektmenedzsment területein,
- harmadrészt a mérnök specialisták iránti keresletet tovább fokozza, hogy a globális vállalatok számos regionális feladatkört vagy lokációtól függetlenül ellátható pozíciót hazánkba telepítenek a nyugat-európai szakemberhiány miatt vagy költségtakarékossági megfontolásból.
Mindezen tényezők olyan feszes munkaerőpiacot eredményeztek, ahol a munkaadóknak s a velük együttműködő toborzási szolgáltatóknak a korábbinál nagyobb erőfeszítéseket kell tenniük a megfelelő munkaerő felkutatása és megnyerése érdekében.

Csökkenő pályázói aktivitás
A pályázók aktivitásában is változás tapasztalható. A munkavállalók a korábbinál kevésbé aktívak, csökkent a jelentkezési motiváció, mely visszavezethető az elmúlt évek globális eseményeinek hatásaira. A Covid járvány hatásai, majd azt követően az energiaárak növekedése, az infláció, a megélhetési költségek drágulása és a recesszió közeli konjunkturális helyzet bizonytalan gazdasági környezetet eredményezett, amely óvatosságra inti az álláskeresőket. A gazdasági konjunktúra jövőbeni alakulását övező bizonytalanság erősen befolyásolja a pályázók viselkedését és döntéseit, s úgy tűnik, egyelőre kivárnak.


Munka-magánélet egyensúly előtérbe kerülése
A munkaerőpiac aktivizálása érdekében fontos, hogy a vállalatok fokozottabban figyeljenek a munkavállalók megváltozott elvárásaira a munka-magánélet egyensúlya vonatkozásában. A Covid időszak alatt megízlelt otthoni munkavégzésre a jelentkezők ma már gyakran alapvető munkafeltételként tekintenek, egyáltalán nem meglepő hibrid munkarendben heti egy-két nap home office iránti igény, mivel a pályázók számára kiemelt fontossággal bír a munka-magánélet egyensúly. Emellett igényt tartanak a fejlődési, előmeneteli lehetőségek megismerésére már az ajánlati fázisban, s igen alaposan mérlegelik a munkáltatói ajánlatot, s bizony növekvő tendenciát mutat az ajánlatok visszautasítása.

Vegyük figyelembe a jelöltek fejlődési potenciálját
A megüresedett állás betöltésének elhúzódásához nem ritkán az is hozzájárul, hogy a munkaadók nem veszik kellő mértékben figyelembe a jelöltek fejlődési potenciálját, túlságosan mereven ragaszkodnak az előírt kompetencia-profilhoz, mondván - nincs időnk a fejlesztésre, nekünk kész ember kell -, miközben sok esetben rövidebb lenne a tehetséges junior szakember betanítására fordított idő, mint a tökéletes jelölt felkutatására szánt időtartam.

Magasabb kereset elvárások az inflációs félelem miatt
A recessziós félelmek, a gazdasági bizonytalanság miatt a pályázók kereseti elképzelésük kialakításánál bekalkulálják a várható inflációt. Az infláció elébe menő bérelképzeléseikre a vállalatok nem képesek elég rugalmasan reagálni, emiatt gyakran értékes jelölteket (szakembereket) veszítenek el. 2022-ben a legtöbb vállalat kétszer hajtott végre béremelést az év során, de akadt olyan vállalat is, mely háromszor módosított a béreken. Partnerünk, a Larskol Tanácsadók 2023. évi felmérése alapján, a vállalatok, okulva az előző évben szükségessé vált korrekciós béremeléseken, erre az évre nagyobb bérfejlesztéseket irányoztak elő, mely tervek 1,5-2%-kal haladják meg a múlt évi emeléseket. Érdemes tehát a pályázóknak megajánlani a tervezett bérfejlesztést, ezzel eloszlatva a reáljövedelmük jövőbeni esetleges elértéktelenedését övező kétségeiket.

A műszaki szakember közvetítés hatékonyságának növelése
Az álláshirdetésre történő jelentkezések számának csökkenése mellett, azt tapasztaljuk, hogy a potenciális pályázók korábbinál nagyobb körét kell elérni a toborzással foglalkozó tanácsadóknak ahhoz, hogy az álláslehetőség iránt aktívan érdeklődő, releváns jelöltet tudjanak ügyfelüknek ajánlani. Ebből adódóan csak nagyobb keresési ráfordítással teljesíthető a megbízás sikeresen. A nagyobb keresési ráfordítás igény és a növekvő teljesítési kockázat miatt, sikerdíjas konstrukció esetén a tanácsadók a kockázat mérséklése érdekében csökkenteni kényszerülnek a keresésre fordított energiát, tehát éppen az ellenkezője történik, mint amit a sikeres teljesítés megkíván. Méréseink azt mutatják, hogy a releváns potenciális pályázók egyre nagyobb körét kell felkutatni és megszólítani, amelyből enyhén csökkenő részarányban tudunk aktív jelölteket pályázásra megnyerni.


Mérnök szakértő keresés vezetőkeresési módszerekkel
A fentiek okán tanácsadóink a mérnök szakértői pozíciókba történő keresés sikeres teljesítése érdekében egyre gyakrabban a vezetőkeresés direkt keresési-kiválasztási módszereit alkalmazzák, amely azonban csak kizárólagos konstrukcióban alkalmazható hatékonyan.
Partnereink számára eredményeink igazolják a vezetőkeresési módszerek kiterjesztésének indokoltságát.  Az alkalmazott toborzási technikával a passzív és a „szemlélődően aktív” munkavállalók is megszólításra kerülnek, s ezáltal a potenciális pályázók lényegesen szélesebb körét érjük el.
A témához kapcsolódóan figyelmükbe ajánljuk a TrendFM rádióban az IMPC ügyvezetőjével készült és közelmúltban elhangzott riport podcast változatát, melyet ide kattintva  érhetnek el.

© IMPC
2023.06.29.