Orientáció, célállások kiválasztása

 
A meghirdetett állásokra rendszerint több pályázó jelentkezik. Ahhoz, hogy pályázatunk célba érjen és elnyerjük az adott állást rendkívül fontos az alapos előkészület.
Gyakori hiba
Pályakezdők, vagy hosszabb ideje állást keresők gyakran abba a hibába esnek, hogy válogatás nélkül szinte minden álláslehetőséget megpályáznak. Ez inkább gyengíti, mint javítja esélyeiket. A tanácsadók számára nem világos az orientáció, milyen irányba szeretne a pályázó elindulni, milyen állások motiválják és hol lesz sikeres.
 
A kudarcok leggyakoribb oka a nem megfelelő előkészítésCél nélkül minden irány helyesnek tűnik. Az  első lépés megtételénél nem a lépés hossza, hanem az iránya a döntő. A helyes irány kiválasztásánál az alábbi kérdésekre kell választ adnunk:

·  Milyen képességekkel, kvalifikációval és milyen fejlődési potenciállal rendelkezem?
·  Mely szakmai és karriercélokat tudok megfogalmazni magam számára?
·  Milyen állásban érezném a legjobban magamat, vagyis milyen állás motiválna?

Az irány és a célállás kiválasztását követően vázoljuk fel a célállás eléréséhez szükséges lépéseket: Milyen további ismereteket, tapasztalatot kell szerezni, vagyis melyek a fontosabb karrierlépcsők a nagy cél eléréséhez vezető úton? Az orientáció kialakítását  és a szükséges lépések megtervezését követi az aktuális állás és munkahely célbavétele.
 
Gyakori hiba
megcélzott állással kapcsolatban megfogalmazott követelményeket "nagyvonalúan" kezeljük, elnézőek vagyunk önmagunkkal szemben. Pedig az esetek döntő többségében a követelmények feltétlenül elvárt kompetenciák (pl. nyelvtudás), azoktól a munkaadó nem tud eltekinteni.
 
Ha elnyertük az aktuális célállást, és sikeresen helytállunk, akkor érdemes új célokat megfogalmaznunk, amelyhez további kompetenciák szükségesek. Az új célok megfogalmazását előzze meg a kitekintés, hol tartok, mit értem el eddig.

Gyakori hiba
Karriercéljaink teljesítésénél ne essünk annak a favágónak a hibájába, akinek a feszes elvárások teljesítése miatt nem jut ideje megélezni a fejszéjét. 

 
·  Milyen további kompetenciákat kell a "nagy" cél eléréséhez megszereznem?
·  Hol szerezhetem meg a szükséges új ismereteket és készségeket és milyen prioritási  sorrendet válasszak?

 
Az új ismeretek és a szükséges tapasztalat megszerzéséhez aktivizálni kell magunkat: Aki meg akar tanulni úszni, annak első lépésként be kell ugrania a vízbe.